Littekens, brandwonden, striae ( striemen)

Voor meer info over laserbehandelingen bij littekens: Lees dit blogbericht 

Als we een ongeluk krijgen of een wondje hebben, herstelt ons lichaam de schade zo snel mogelijk. Ons lichaam richt zich op snel herstel, een litteken, en niet op mooi herstel.

Acne-littekens zijn het gevolg van een lichaamsreactie op ernstige acné, wanneer ons afweersysteem krachtige enzymen vrijlaat die niet alleen op de bacteriën werken, maar ook het omliggende weefsel beschadigen.

Chirurgische littekens ontstaan gecontroleerd na een ingreep. Soms ontstaan hypertrofe littekens of keloid na een operatie. x

Een brandwonde is een beschadiging van de huid en de eventueel onderliggende weefsels door blootstelling aan warmte, elektrische stroom of chemische stoffen.

Striae of striemen kunnen het gevolg zijn van zwangerschap, of een plotselinge verandering in gewicht of vorm. De elastinevezels in de huid rekken niet op maar breken, waardoor onderliggende huidlagen zichtbaar worden.

Een behandeling met de Ellipse Selective Waveband Technology (SWT®) kan voor een significante verbetering van het littekenweefsel zorgen, vooral als het om chirurgische of traumalittekens gaat. Er wordt een vasculaire reactie in de bloedvaten rond het litteken opgeroepen, wat tot collageenvervanging leidt. Bij de laserbehandeling met de Ellipse Frax 1550nm worden zeer kleine, zeer gecontroleerde bundels van hitte in de huid gemaakt, die worden omringd door gezonde normale huid. Wanneer het lichaam deze gecontroleerde schade herstelt, wordt het collageen in het hele behandelde gebied vervangen, maar op een veel nettere manier dan daarvoor. Onderzoek heeft aangetoond dat een gecombineerde behandeling van de SWT® technologie van Ellipse en de Frax 1550 tot een verbeterd resultaat met minder behandelingen leidt.

De meeste soorten littekens (inclusief acne littekens, chirurgische littekens en brandwonden) en striae /striemen kunnen met de Ellipse Frax 1550 worden behandeld. De beste resultaten worden verkregen bij littekens of striae die nog vrij recent zijn. Ideaal start de behandeling na het verwijderen van de draadjes bij chirurgische littekens. Oude, bleke littekens of striae zijn minder goed te behandelen. Voor keloïde littekens (waarbij het nieuwe littekenweefsel groter wordt dan de oorspronkelijke wond) is doorgaans een voorbehandeling met steroïde-injecties nodig. Dr. Bracke kan u daarover adviseren.

Een behandeling duurt gemiddeld 30 à 40 minuten. De behandeling zelf duurt doorgaans 15 tot 45 minuten, afhankelijk van het te behandelen oppervlak.

Na de behandeling kan u een gevoel van warmte, spanning van de huid of enige roodheid ervaren van het behandelde gebied. Dit zal enkele uren na de behandeling verdwijnen.

De meeste patiënten ervaren binnen enkele dagen positieve veranderingen in de huidtextuur en de kwaliteit van de huid. Het eindresultaat zal echter pas na 3 maand zichtbaar zijn.

Een serie behandelingen met een tussentijd van 4-6 weken kan nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken.

Het is van belang om de zon, de zonnebanken zelfbruinende producten voor en tijdens de behandelperiode te vermijden. Het is mogelijk om een gebruinde huid te behandelen, maar zorg dat u zich voor de behandeling zo min mogelijk blootstelt aan de zon, anders zal de behandeling minder effectief en minder prettig zijn. U bereikt een maximaal resultaat door voor en na de behandeling een hydraterende crème te gebruiken.

Verwittig uw arts wanneer u gevoelig bent voor het ontwikkelen van een koortslip. Na de behandeling dient u blootstelling aan de zon gedurende 30 dagen te vermijden, of een zonbescherming te gebruiken (minimaal factor 30) als blootstelling aan de zon niet kan worden vermeden.

Een kuur bestaat doorgaans uit vier behandelingen. Bij een donkere huid zijn echter meestal meerdere behandelingen nodig.

De behandeling kan een beetje onprettig aanvoelen, daarom wordt vooraf een verdovende zalf geappliceerd.  Als de zalf is uitgewerkt, zult u enkele uren een licht zonnebrandachtig gevoel hebben.

Vooraanstaande artsen hebben voordat de Ellipse op de markt werd gebracht, klinische studies uitgevoerd naar de veiligheid en effectiviteit van de behandelingen. Voor meer info zie www.ellipse.com

Litteken. Voor en na – 5 behandelingen. Meer info

Voor en na – 5 behandelingen

Scroll naar top