Beenvaten, spataders en varices

Varices (spataderen) kunnen primair zijn (ontstaan zonder duidelijke aanleiding of oorzaak), of secundair aan een andere aandoening zoals bijvoorbeeld na een zwangerschap.

De aderen in onze benen worden minder efficiënt, waardoor er minder bloed terug uit de benen wordt gepompt. Hierdoor worden de bloedvaten in onze benen groter, donkerder en zichtbaarder. In ernstige gevallen kunnen zich spataderen vormen die een chirurgische behandeling nodig maken (strippen van de aderen). Andere vaten kunnen met injecties worden behandeld (sclerotherapie). Kleinere verwijde bloedvaatjes (been-teleangiëctasieën) kunnen met een laser behandeld worden, zoals de Ellipse Nd:YAG 1064 laser.

Hoe werkt de Ellipse behandeling?

Bij de behandeling van de adertjes in de benen met de Ellipse wordt gebruik gemaakt van een nauwkeurig bepaalde puls van laserenergie die met scherpe precisie op het vaatje wordt gericht dat moet worden behandeld. Hierdoor wordt het bloed in het vaatje opgewarmd, waardoor de wand van het vaatje wordt vernietigd. Het vaatje wordt vervolgens op een natuurlijke wijze door uw witte bloedcellen opgenomen. De huid rondom het vaatje wordt niet door de behandeling aangetast.

Kan ik worden behandeld?

Dat hangt af van de grootte van uw beenvaten en uw medische geschiedenis. Voorafgaand onderzoek (echo-doppler) bij de vaatchirurg kan nodig zijn om de toestand van de aders in kaart te brengen.

Is de behandeling pijnlijk?

De Ellipse beenvaatbehandeling maakt gebruikt van de nieuwste koeltechnieken – SoftCool™– om ongemak te minimaliseren en de huid rondom de vaatjes te beschermen. De meeste patiënten vinden de behandeling van de kleinere vaten vrijwel pijnloos. Zelfs de behandeling van grotere vaten is niet echt onaangenaam. De resultaten zijn het waard. De Ellipse behandeling is minder pijnlijk dan een behandeling met de meeste andere Nd:YAG lasers.

Wat kan ik na de behandeling verwachten?

Kleinere vaatjes kunnen direct na de behandeling verdwijnen, grotere vervagen geleidelijk in de komende weken. Normaal ervaren patiënten een lichte roodheid en/of zwelling in het behandelde gebied. Deze houdt maximaal 2 dagen aan.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit hangt af van het aantal vaatjes dat moet worden behandeld. Doorgaans is er voor individuele vaatjes één behandeling nodig, bij sommige grotere vaten kan een tweede behandeling nodig zijn. Dr. Bracke kan u hierover na onderzoek een betere schatting geven.

Hoe weet ik zeker dat de behandelingen veilig en effectief zijn?

Vooraanstaande artsen hebben voordat de Ellipse in gebruik werd genomen, klinische studies uitgevoerd naar de veiligheid en effectiviteit van de behandelingen. De resultaten van deze onderzoeken zijn gepubliceerd in gerespecteerde medische tijdschriften, waarnaar regelmatig wordt verwezen. Voor meer info zie www.ellipse.com