Pigmentvlekken​

Pigmentvlekken zijn vlakke, (licht)bruine, onregelmatige vlekken die voorkomen op de huid, voornamelijk op het gezicht, de handen en de nek. Ze ontstaan meestal door zonblootstelling over de jaren heen.

De Huidkliniek beschikt over verschillende technieken om pigmentvlekken te verwijderen. Enkele kleine vlekjes kunnen met stikstof (cryotherapie) verwijderd worden. Hiermee wordt echter steeds een wondje gemaakt. Een elegantere manier om pigmentvlekken te verwijderen is met een laserbehandeling.  Met een laserbehandeling kan het hele gelaat snel en efficiënt behandeld worden waardoor u een jongere en frissere uitstraling verkrijgt.

De behandeling

Afhankelijk van het soort pigmentprobleem kan een laserbehandeling gebeuren. Vier verschillende lasertechnieken zijn mogelijk in de Huidkliniek: SWT PR 530, SWT VL 555 , Q-switched pigment laser of een CO2 laser. Door het verwijderen van pigmentvlekken (ouderdomsvlekken of solaire lentigines) zal  uw huid er gladder en egaler uitzien. Gezichtsbehandelingen zijn het populairst, maar alle delen van het lichaam kunnen worden behandeld. Er worden korte, veilige lichtflitsen op de huid gericht. Het systeem filtert het licht om ervoor te zorgen dat de gebruikte golflengtes door melanine in de ouderdomsvlekken worden geabsorbeerd. Wanneer cellen met veel melanine worden behandeld, wordt de doelstructuur binnen enkele duizenden van een seconde opgewarmd en vernietigd.

De behandelingen zijn het meest effectief bij patiënten met een lichte huid, die op het moment van de behandeling niet zongebruind is. Als uw huid minder gebruind is, is het contrast tussen de ouderdomsvlekken en de achtergrondkleur van de huid groter, waardoor de behandeling makkelijker is.  Het is niet altijd mogelijk alle vlekken te verwijderen.

Voor melasma of post-inflammatoire hyperpigmentatie geven wij de voorkeur aan andere medische behandelingen op voorschrift van de arts. 

Een volledige gezichtsbehandeling duurt ongeveer 15 minuten. Na de eerste behandeling zult u al een verbetering zien, maar voor een optimaal effect kunnen er twee to drie behandelingen nodig zijn.

Een verdoving is niet nodig. Veel patiënten beschrijven de behandeling als vrijwel pijnloos, zoals een elastiekje dat op de huid wordt geschoten gevolgd door een sensatie die lijkt op het licht warme gevoel na een dag op het strand.

Het is van belang om de huid voor en tijdens de behandelperiode niet bruin te laten worden (door de zon, de zonnebank of zelfbruinende producten).  Na de behandeling dient u blootstelling aan de zon gedurende 30 dagen te vermijden in het behandelde gebied. Daarom worden doorgaans geen behandeling verricht in de zomermaanden. Gebruik zonbescherming (minimaal factor 30) als blootstelling aan de zon niet kan worden vermeden.

Na de behandeling worden de pigmentlekken eerst wat donkerder. U mag deze gerust camoufleren. De huid is namelijk niet beschadigd. In de loop van de komenden 1-2 weken verdwijnen de pigmentvlekken. Om uw jeugdige uitstraling te behouden, kunt u ervoor kiezen om jaarlijks een à twee onderhoudsbehandelingen te laten doen.

Vooraanstaande artsen hebben voordat de Ellipse in gebruik werd genomen, klinische studies uitgevoerd naar de veiligheid en effectiviteit van de behandelingen. De resultaten van deze onderzoeken zijn gepubliceerd in gerespecteerde medische tijdschriften, waarnaar regelmatig wordt verwezen. Voor meer info zie www.ellipse.com

pigmentvlekken laser
pigmentlekken laser

Voor en na – 1 behandeling

pigmentvlekken Dr Bracke
Dermatologie Dr. Bracke

Voor en na – 1 behandeling

Overweegt u deze behandeling?

Hebt u twijfels of vragen? Kom langs voor een vrijblijvend gesprek.
We staan open voor al uw vragen en nemen de tijd om diverse behandelingen toe te lichten.