Couperose, roodheid, rosacea

Couperose wordt gekenmerkt door verbrede bloedvaatjes in het gelaat. Het wordt beschouwd als een milde variant van rosacea. Het kan zich uiten door de voortdurende aanwezigheid van rode wangen of diffuse roodheid alsook door fijne rode vaatjes aan de huidoppervlakte (teleangiectasieën). De roodheid wordt vaak benadrukt door bepaalde uitlokkingsfactoren zoals alcohol, warmte, pikant eten, emoties,…

Rosacea bestaat uit een vasculaire component (teleangiectasieën,roodheid) en een acneïforme component ( papels, papulopustels en moduli). De vasculaire component kan goed met de laser behandeld worden. Voor de behandelingen de acneïforme component zal de arts u lokale of systemische middelen voorschrijven.

Er worden korte, veilige lichtflitsen (door Ellipse SWT® technologie genoemd, maar vaak ook lasertechnologie genoemd) op de huid gericht. Het systeem filtert het licht om ervoor te zorgen dat de gebruikte golflengtes worden geabsorbeerd door hemoglobine in het bloed in uw probleemvaten. Het licht wordt omgezet in warmte, die het eiwit in de wand van het vaatje vernietigt, waardoor de vaatjes na de behandeling geleidelijk verdwijnen. Voor de behandeling wordt een dunne laag gel (vergelijkbaar met gel die wordt gebruikt bij echo-onderzoek) op uw huid aangebracht om een zo optimaal mogelijke lichtgeleiding naar de huid te krijgen.

Met slechts één lichtflits kunnen meerdere vaatjes tegelijk worden behandeld. De behandeltijd hangt af van het te behandelen oppervlak en het aantal vaatjes dat moet worden behandeld. Eén behandelsessie duurt doorgaans 10 tot 20 minuten.

Het is van belang om de huid voor en tijdens de behandelperiode niet bruin te laten worden (door de zon, de zonnebank of zelfbruinende producten). Een gebruinde huid absorbeert meer licht, waardoor de behandeling minder effectief en minder prettig wordt. Na de behandeling dient u blootstelling aan de zon gedurende 30 dagen te vermijden, ook als er geen tekenen van ontstekingen zichtbaar zijn in het behandelde gebied. Daarom worden doorgaans geen behandeling verricht in de zomermaanden. Gebruik zonbescherming (minimaal factor 30) als blootstelling aan de zon niet kan worden vermeden.

Het is tevens aan te raden om in de vier uur voorafgaand aan de behandeling niet te roken. Over het algemeen is er na de behandeling geen speciale verzorging nodig, maar mensen met een gevoelige huid kunnen het prettig vinden om direct na de behandeling een koud kompres (of een koude vochtige doek) op hun gezicht te leggen of een door de arts voorgeschreven zalf te gebruiken.

Het aantal behandelingen hangt af van de plaats, het aantal bloedvaatjes en de uitgebreidheid. Meestal zijn één tot drie behandelingen nodig, waarbij tussenpozen van een maand worden aangehouden.

Een verdoving is niet nodig. Veel patiënten beschrijven de behandeling als vrijwel pijnloos, zoals een elastiekje dat op de huid wordt geschoten gevolgd door een sensatie die lijkt op het licht warme gevoel na een dag op het strand.

Vooraanstaande artsen hebben voordat de Ellipse in gebruik werd genomen, klinische studies uitgevoerd naar de veiligheid en effectiviteit van de behandelingen. De resultaten van deze onderzoeken zijn gepubliceerd in gerespecteerde medische tijdschriften, waarnaar regelmatig wordt verwezen. Voor meer info zie www.ellipse.com

diffuse roodheid
diffuse roodheid

Voor en na – 2 behandelingen

wijnvlek
wijnvlek

Voor en na – 2 behandelingen

Scroll naar top