Couperose, roodheid, rosacea

Couperose wordt gekenmerkt door verbrede bloedvaatjes in het gelaat.  Het kan zich uiten door de voortdurende aanwezigheid van rode wangen of diffuse roodheid alsook door fijne rode vaatjes aan de huidoppervlakte (teleangiectasieën). De roodheid wordt vaak benadrukt door bepaalde uitlokkingsfactoren zoals alcohol, warmte, pikant eten, emoties,…

Rosacea bestaat uit een vasculaire component (teleangiectasieën, roodheid) en een acneïforme component (papels, papulopustels en noduli). De vasculaire component kan goed met de laser behandeld worden. Voor de behandelingen de acneïforme component zal de arts u lokale of systemische middelen voorschrijven.

De behandeling

Afhankelijk van het soort bloedvatletsel kiest de arts uit 3 verschillenden lasertechnieken, namelijk de Nd:YAG 1064 nm of  korte lichtflitsen PR 530 of VL 555 (SWT® technologie genoemd, maar vaak ook lasertechnologie genoemd). Het systeem filtert het licht om ervoor te zorgen dat de gebruikte golflengtes worden geabsorbeerd door hemoglobine in het bloed in uw probleemvaten. Het licht wordt omgezet in warmte, die het eiwit in de wand van het vaatje vernietigt, waardoor de vaatjes na de behandeling geleidelijk verdwijnen. 

Met slechts één lichtflits kunnen meerdere vaatjes tegelijk worden behandeld. De behandeltijd hangt af van het te behandelen oppervlak en het aantal vaatjes dat moet worden behandeld. Eén behandelsessie duurt doorgaans 15 minuten.

Het aantal behandelingen hangt af van de plaats, het aantal en soort bloedvaatjes en de uitgebreidheid. Meestal zijn één tot drie behandelingen nodig, waarbij tussenpozen van een maand worden aangehouden.

 Veel patiënten beschrijven de behandeling als een elastiekje dat op de huid wordt geschoten, gevolgd door een sensatie die lijkt op de warme gloed na een dag op het strand.

U mag niet gebruind zijn voor de behandeling (minstens 4 weken geen zonblootstelling, geen zonnebank of zelfbruinende producten). Na de behandeling dient u ook 4 weken zonblootstelling te vermijden.  Gebruik zonbescherming (minimaal factor 30) als blootstelling aan de zon niet kan worden vermeden.

Het is tevens aan te raden om in de vier uur voorafgaand aan de behandeling niet te roken. Over het algemeen is er na de behandeling geen speciale verzorging nodig, maar mensen met een gevoelige huid kunnen het prettig vinden om direct na de behandeling een koud kompres (of een koude vochtige doek) op hun gezicht te leggen of een door de arts voorgeschreven zalf te gebruiken.

Onmiddellijk na de behandeling ziet de huid wat rood. Deze roodheid kan enkele dagen duren en mag zeker gecamoufleerd worden. De dag na de behandeling kan de huid zwelling vertonen. Deze zwelling trekt gemiddeld weg na 5 dagen.

De bloedvaatjes verdwijnen in de loop van de volgende 2-3 weken.

Vooraanstaande artsen hebben voordat de Ellipse in gebruik werd genomen, klinische studies uitgevoerd naar de veiligheid en effectiviteit van de behandelingen. De resultaten van deze onderzoeken zijn gepubliceerd in gerespecteerde medische tijdschriften, waarnaar regelmatig wordt verwezen. Voor meer info zie www.ellipse.com

Couperose laser
roodheid laser

Voor en na – 2 behandelingen

couperose bloedvaten laser
bloedvaten laser

Voor en na – 2 behandelingen

Overweegt u deze behandeling?

Hebt u twijfels of vragen? Kom langs voor een vrijblijvend intakegesprek.
We staan open voor al uw vragen en nemen de tijd om de behandeling toe te lichten.