Acne littekens, traumatische littekens, striae en brandwonden

Als we een ongeluk krijgen of een wondje hebben, herstelt ons lichaam de schade zo snel mogelijk. Ons lichaam richt zich op snel herstel, een litteken, en niet op mooi herstel.

Acne littekens zijn het gevolg van een lichaamsreactie op ernstige acné, wanneer ons afweersysteem krachtige enzymen vrijlaat die niet alleen op de bacteriën werken, maar ook het omliggende weefsel beschadigen. Voor meer info over behandelingen van acne littekens: Lees dit blogbericht

Traumatische of chirurgische littekens ontstaan als gevolg van een ongeval of gecontroleerd na een ingreep. Soms ontstaan hierbij hypertrofe littekens of keloid. Voor meer info over laserbehandelingen bij littekens: Lees dit blogbericht

Striemen of striae kunnen het gevolg zijn van zwangerschap, of een plotselinge verandering in gewicht of vorm. De elastinevezels in de huid rekken niet op maar breken, waardoor onderliggende huidlagen zichtbaar worden.

Een brandwonde is een beschadiging van de huid en de eventueel onderliggende weefsels door blootstelling aan warmte, elektrische stroom of chemische stoffen.

Voor meer info over (laser)behandelingen bij acne littekens:  Lees dit blogbericht
Voor meer info over laserbehandelingen bij traumatische littekens en brandwonden: Lees dit blogbericht 

De behandeling

De laserbehandeling werkt het best bij relatief nieuwe (minder dan 1 jaar oude), rode littekens. Afhankelijk van de soort littekens kiezen we uit 3 verschillende lasertechnieken: gefractioneerde CO2, SWT® technologie voor het verminderen van de roodheid en de fractionele niet ablatieve laser (Frax 1550nm) voor het herstructureren van collageen. 

Met de SWT® technologie worden korte, veilige lichtflitsen op de huid gericht. Dit licht wordt geabsorbeerd door het hemoglobine in het bloed.  Het licht wordt omgezet in warmte, waardoor de rode vaatjes na de behandeling geleidelijk verdwijnen.

Bij de laserbehandeling met CO2 laser of de Frax 1550nm worden zeer kleine, gecontroleerde ablatieve of niet ablatieve cilinders van hitte in de huid gemaakt, die worden omringd door gezonde normale huid. Wanneer het lichaam deze gecontroleerde schade herstelt, wordt het collageen in het hele behandelde gebied vervangen, maar op een veel nettere manier dan daarvoor. 

De meeste soorten littekens (inclusief acne littekens, traumatische of chirurgische littekens en brandwonden) en striemen/striae kunnen met onze lasers (of andere medische technieken) worden behandeld en verbeterd. De beste resultaten worden verkregen bij littekens of striae die nog vrij recent zijn. Littekens of striae die rood zijn of rood blijven kunnen met de laser goed verbeterd worden. Ideaal start de behandeling kort na het verwijderen van de draadjes bij chirurgische littekens. 

Oude, bleke littekens of witte striae zijn minder goed te behandelen. De verbetering zal hier miniem zijn. 

Voor keloïde littekens (waarbij het nieuwe littekenweefsel groter wordt dan de oorspronkelijke wond) is doorgaans een voorbehandeling met steroïde-injecties nodig. Dr. Bracke kan u daarover adviseren.

De behandeling zelf duurt doorgaans 15 tot 45 minuten, afhankelijk van het te behandelen oppervlak.

Na de behandeling kan u een gevoel van warmte, zwelling of roodheid ervaren van het behandelde gebied. Dit kan enkele dagen aanwezig zijn en is goed te camoufleren.

De meeste patiënten ervaren binnen enkele dagen positieve veranderingen in de huidtextuur en de kwaliteit van de huid. Het eindresultaat zal echter pas na 3 maand zichtbaar zijn.

Het is van belang om de zon, de zonnebank en zelfbruinende producten 4 weken voor en 4 weken na de laatste behandeling te vermijden.  Gebruik een zonbescherming SPF50 als blootstelling aan de zon niet kan worden vermeden. U bereikt een maximaal resultaat door voor en na de behandeling een crème voorgeschreven door de arts te gebruiken.

Gemiddeld zijn 3 tot 5 behandelingen nodig, met een tussentijd van 4 tot 6 weken, om het gewenste resultaat te bereiken.

De behandeling kan een onprettig aanvoelen, daarom kan vooraf een verdovende zalf worden aangebracht.  

Alle onze lasers hebben uiteraard CE keuring en zijn FDA approved. Klinische studies werden uitgevoerd naar de veiligheid en effectiviteit van de behandelingen door artsen. De resultaten van deze onderzoeken zijn gepubliceerd in gerespecteerde medische tijdschriften. Elk van onze toestellen won minstens één “aesthetic award”.

acne littekens laser
acne littekens laser

Voor en na – 5 behandelingen

striemen laserbehandeling Dr Bracke
striemen laser

Voor en na – 5 behandelingen

Overweegt u deze behandeling?

Hebt u twijfels of vragen? Kom langs voor een vrijblijvend gesprek.
We staan open voor al uw vragen en nemen de tijd om de behandeling toe te lichten.