Algemeen
Posted in

De beste verzorgingsproducten met Niacinamide. Artikel met Dr. S. Bracke in “Elle”

Posted in

Niacinamide is een veelzijdig bestanddeel in talloze verzorgingsproducten. Maar wat maakt van het goedje zo’n populairskincare ingrediënt? Wij stelden onze prangende vragen aan een dermatoloog.

Volledig artikel lees je hier

WAT IS NIACINAMIDE?

Dr. Stefanie Bracke, dermatologe bij de Huidkliniek in Oostduinkerke, legt uit dat niacinamide een vorm van vitamine B3 is. “Het helpt de talgproductie te reguleren en werkt ontstekingsremmend waardoor het een zeer goed huidverzorgingsingrediënt vormt voor alle huidtypes, ook voor de vette en acnegevoelige huid “, aldus Dr. Bracke.

WAT DOET HET VOOR JE HUID? 

Niacinamide stimuleert de productie van ceramiden. Dit zijn lipiden – oftewel vetten – en een van de bouwstenen van onze huidbarrière. Ze houden de huid als het ware bij elkaar en zijn dus niet verwaarloosbaar. Volgens Dr. Bracke is vitamine B3 daarom een goed ingrediënt om een mooie huid te behouden. “Verschillende studies tonen aan dat het smeren van niacinamide de huidkwaliteit kan verbeteren. Het verhoogt niet alleen het hydratatieniveau van de huid maar werkt ook onstekingsremmend en verzacht roodheid. Daarnaast gaat het hyperpygmentatie tegen en vermindert het littekens. Verder verbetert niacinamide de huidelasticiteit waardoor fijne lijntjes en rimpels verminderen. Tenslotte beschermt het de huid – net als vitamine C – tegen de negatieve effecten van uv-stralen én kan het preventief werken tegen bepaalde vormen van huidkanker.”

Hoe lang je het moet smeren om resultaten te zien? “Na een viertal weken zou je al een effect moeten waarnemen. Je merkt dan dat je huid meer begint te stralen”, bevestigt Dr. Bracke af.

ZO INTEGREER JE HET IN JE BEAUTYROUTINE

“Idealiter smeer je niacinamide best zowel ’s ochtends als ’s avonds. Omwille van de bescherming die het biedt tegen de zon, zou het vooral ’s ochtends onderdeel moeten uitmaken van je routine, zéker in de zomer.”

Daarenboven kan je het perfect combineren met andere ingrediënten. Dr. Bracke licht toe: “Niacinamide kan helpen de irritatie van verzorginsproducten met (een hoge concentratie van) vitamine A tegen te gaan. Bovendien vormt het in combinatie met een vitamine C-serum, een dagcrème en zonnecrème de ideale ochtendroutine met een goede bescherming tegen de zon. Tenslotte kan het ook in combinatie met hyaluronzuur of peelende producten als glycol en salicylzuur worden gebruikt.”

Onze Favorieten

Pure Niacinamide Serum 10 van La Roche-Posay
Clinical Niacinamide 20% Treatment Serum van Paula’s Choice
[B3] Ampoule Hydra van SVR
Cicalfate Post-Acte Herstellende Emulsie van Avène