Haarverlies

Haaruitval is helaas een frequent probleem bij zowel mannen als vrouwen. Het heeft vaak een negatieve invloed op iemands zelfbeeld. Minoxidil en Finasteride zijn twee van de meest gebruikte medicijnen tegen haaruitval. Gelukkig wordt er nog steeds veel onderzoek gedaan en beschikken we op heden over nog vele andere mogelijkheden. Tevens zitten er nog nieuwe medicijnen en technieken in de pipeline.

Het herkennen van de oorzaak en de aard van uw haaruitval is de eerste stap naar het verkrijgen van een efficiënte oplossing

Als je last hebt van overmatig haarverlies, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen. Een dermatoloog is een arts die gespecialiseerd is in de diagnose en behandeling van huidaandoeningen, inclusief haar- en hoofdhuidaandoeningen. Haaruitval is een complex probleem en vraagt vaak een gespecialiseerde aanpak.

In de Huidkliniek houden wij specifieke raadplegingen voor haarverlies.

U kan hier uw raadpleging haarverlies inplannen.

Normaal verliest een mens 50 tot 100 haren per dag. Als u meer haar verliest, zal u dat merken tijdens het kammen. Bij het uitvallen van haren op de behaarde hoofdhuid kunnen er kale zones optreden of kan de haaruitval zich verspreiden over de hele hoofdhuid. Ook de huid zelf kan aangetast zijn en roodheid of schilfering vertonen.

Er zijn talloze oorzaken van haaruitval en kaalheid. Er wordt een belangrijk onderscheid gemaakt tussen haarverlies met littekenvorming (cicatriciële alopecia) en haarverlies zonder littekenvorming.

Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van haaruitval:

 1. Erfelijkheid: Erfelijke haaruitval, ook bekend als mannelijke kaalheid (androgenetische alopecia) bij mannen en vrouwelijke kaalheid bij vrouwen, is de meest voorkomende oorzaak van haarverlies. Het wordt veroorzaakt door genetische gevoeligheid voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT), dat haarzakjes kan doen krimpen en leiden tot dunner wordend haar.

 2. Hormonale veranderingen: Veranderingen in hormoonniveaus kunnen haaruitval veroorzaken. Bij vrouwen kan dit bijvoorbeeld voorkomen tijdens zwangerschap, bevalling, menopauze of bij het stoppen met anticonceptiepillen. Hormonale aandoeningen zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) kunnen ook haarverlies veroorzaken.

 3. Medische aandoeningen: Verschillende medische aandoeningen kunnen haaruitval veroorzaken, waaronder schildklieraandoeningen (zoals hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie), alopecia areata (een auto-immuunziekte die pleksgewijze haaruitval veroorzaakt), lupus, ijzertekort (bloedarmoede), trichotillomanie (dwangmatig uittrekken van het haar) en bepaalde infecties.

 4. Medicatie en behandelingen: Haaruitval kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen, zoals chemotherapie, bloedverdunners, retinoïden, antidepressiva, anticonvulsiva en medicijnen voor hoge bloeddruk. Daarnaast kan bestralingstherapie ook haarverlies veroorzaken in het bestraalde gebied.

 5. Stress: Ernstige fysieke of emotionele stress kan tijdelijk haarverlies veroorzaken. Het haarverlies treedt meestal enkele maanden na de stressvolle gebeurtenis op.

 6. Verkeerde haarverzorging: Overmatig gebruik van stylingtools, zoals föhns en stijltangen, agressieve chemicaliën in haarproducten, strakke kapsels (zoals strakke paardenstaarten of vlechten) en constant trekken aan het haar kan haaruitval veroorzaken.

Afhankelijk van het soort haarverlies worden volgende onderzoeken verricht:

 • Dermatoscopisch onderzoek
 • Bloedonderzoek
 • Biopsie van de hoofdhuid
 • Trichotest

De behandeling hangt af van de diagnose.

Mogelijk behandelingen

 • Injecties met corticosteroiden voor cicatriciële alopecia
 • Orale medicatie (zoals oraal minoxidil, finasteride, dutasteride, spironolactone, ..)
 • Lokale middelen (zoals minoxidil, minoxidil bereid door uw apotheek op maat van de patient. Bv zonder ethanol of propyleenglycol. Of met toevoeging dutasteride, finasteride, estradiol …)
 • Voedingssuplementen (na bloedonderzoek of obv trichotest)
 • Injecties met PRP of groeifactoren

 

Trichotest

De Fagron TrichoTestTM is een DNA test waardoor een behandeling op maat van de patiënt kan worden voorgesteld. Deze behandeling bestaat uit een lokale behandeling (lotion) en/of inname van vitamines of mineralen die uw huisapotheek voor u bereid.

De resultaten van deze DNA test laten toe precies die actieve bestanddelen te selecteren die nuttig zijn voor de behandeling van één specifieke patiënt. Daarnaast wordt ook de dosering van de behandeling geoptimaliseerd op maat van de patiënt, afhankelijk van zijn of haar metabolisme.

PRP

PRP (Platelet Rich Plasma) oftewel plaatjesrijk plasma, is een zeer populair product. Door middel van PRP maken we gebruik van het zelfherstellend vermogen van het lichaam door inspuiting van autologe (eigen) bloedcellen.

Bij haaruitval merken we een vermindering van het haarverlies en een toename van de haardichtheid. Voornamelijk bij beginnende androgenetische alopecie en enkel op plaatsen waar er nog haarfollikels aanwezig zijn is een effect te verwachten.