Schimmelnagels

Onychomycosis (schimmelinfectie van de nagels) kan worden veroorzaakt door drie soorten pathogenen: dermatofyten (in 80% van de gevallen, bv Trichophyton rubrum), andere schimmels en gisten (Candida). Het komt zowel voor aan de handen als de voeten.

Het is een veelvoorkomende aandoening en kan hinderlijk zijn voor de patiënt. 

Naast orale en lokale therapie beiden wij onze patienten ook de mogelijkheid schimmelnagels te behandelen met lasertherapie. Bij deze behandeling wordt er een speciale laser gebruikt die gericht is op het aangetaste gebied van de nagel. De laser produceert warmte die de schimmel vernietigt, waardoor de nagel gezonder kan groeien.

Schimmelnagels zijn vaak dikker, hebben een gelige, groenige of witte kleur. De nagel is kwetsbaar en brokkelig. Soms laat de nagel gedeeltelijk of geheel los. Schimmelnagels kunnen aan 1 of enkele nagels zitten, maar ook aan alle nagels. Soms is er tegelijk ook een schimmelinfectie van de huid aanwezig (voetschimmel). Dat kan eruitzien als kloofjes en schilfering tussen de tenen, of schilfering langs de voetrand. Een verdikte brokkelige nagel wordt ook wel een kalknagel genoemd. In de meeste gevallen wordt een kalknagel veroorzaakt door een schimmelinfectie, maar niet altijd. Een verdikte nagel kan ook een groeistoornis zijn, die niet veroorzaakt wordt door schimmel, maar door iets anders, bijvoorbeeld door slechte vaten, door ouderdom, door een huidziekte zoals psoriasis, of zonder duidelijke oorzaak.

Vermoedelijk raakt eerst de huid besmet met een schimmel, en van daar uit later de nagels. Schimmels zijn overal in de omgeving. Ze maken schimmelsporen. Deze zijn heel klein en verspreiden zich gemakkelijk. De voeten kunnen besmet raken met een schimmel door met blote voeten rond te lopen in kleedkamers, douche ruimten, sportclubs, zwembaden, sauna’s, etcetera. De schimmels kunnen zowel de huid als de nagels infecteren. Schimmelsporen kunnen ook in leven blijven in schoenen en van daar uit weer de huid besmetten.

Het valt op dat schimmelnagels vooral bij ouderen voorkomen. Oudere mensen hebben een ongeveer 30x grotere kans om een schimmelnagel te ontwikkelen dan kinderen. Misschien komt dat omdat op oudere leeftijd de nagel minder hard groeit waardoor schimmels makkelijker de kans krijgen om er in te groeien. Mensen met een verminderde weerstand (door bijvoorbeeld prednison gebruik of besmetting met HIV) en patiënten met suikerziekte zijn ook gevoeliger voor het oplopen van een schimmelinfectie.

Iedereen komt doorlopend met schimmels in aanraking, maar niet iedereen raakt besmet. Het heeft ook te maken met de persoonlijke weerstand tegen schimmels. Toch zijn de schimmels die een infectie veroorzaken meestal afkomstig van een mens (of dier) in uw omgeving. De schimmel zit in huidschilfertjes van mensen (of dieren) met een schimmelinfectie. De huidschilfertjes laten los en kunnen zich zo verspreiden.

 

Draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals in doucheruimtes en zwembaden.
Houdt u voeten goed schoon en droog, goed afdrogen tussen de tenen. Gebruik eventueel Daktarin spray op de voeten in de schoenen.
Was de voeten regelmatig met isobetadine zeep
Draag elke dag schone, katoenen of wollen sokken en goed ventilerende, niet te nauwe schoenen.
Als u zelf een schimmelnagel heeft: ga niet lukraak ergens uw nagels zitten afvijlen waardoor de vloer bezaaid wordt met schimmels: doe het boven een wasbak of in een douche kuip of bad en spoel alles zorgvuldig weg. Denk aan uw gezinsleden.

Onychomycosis leidt tot verkleuring en vervorming van de nagels. Dit kan pijn veroorzaken en knippen moeilijk maken. Vervormde nagels kunnen schade veroorzaken aan de omgevende weefsel en bacteriële bijbesmetting in de hand werken. Het kan bij kwetsbare mensen leiden tot wondroos, tromboflebitis, en voetulcera bij diabetes patiënten.

Schimmelnagels zijn besmettelijk voor andere mensen, maar ook voor uzelf. Ze vormen een mogelijke bron van besmetting met schimmel naar andere lichaamsdelen. Spontane genezing is zeer onwaarschijnlijk.

Noodzaak tot behandelen is groot bij diabetes, verminderde afweer, verminderde veneuze/arteriële circulatie of lymfeafvloed. In principe langdurig systemische therapie. Alleen in uitzonderingen (interacties) kan zeer langdurige lokale therapie worden overwogen.

Bij geringe aantasting is lokale thuisbehandeling mogelijk. Het doel is de geïnfecteerde nagel te verwijderen. Dit wordt bereikt door aanbrengen van een verwekende crème. De hele nagel zal verweken, maar enkel het geïnfecteerde deel van de nagelblad komt los. Nadien brengt u dagelijks  een voorschriftplichtig krachtig antischimmel product aan. Doordat reeds een groot deel van de geïnfecteerde nagel verwijderd is kan dit actieve antischimmelproduct makkelijker op de plaats van infectie geraken en dus beter zijn werkt doen.

De behandeling dient te worden voortgezet totdat het probleem is verdwenen, dat wil zeggen tot de nagel(s) helder is (zijn) of het uiterlijk aanzienlijk is verbeterd en (een) gezonde nagel(s) is (zijn) teruggegroeid. Gewoonlijk is de behandelingsduur van vingernagels ongeveer 6 maanden terwijl dit voor teennagels ongeveer 9 tot 12 maanden is.

Om de slaagkansen te verhogen van de lokale behandelingen én de behandelingsduur te verkorten kan geopteerd worden om de thuisbehandeling te combineren met een laserbehandeling in onze praktijk. 

Standaard behandeling omvat systemische (orale therapie) met Terbinafine 1x/d 1 co (250 mg) gedurende 3 maand voor teennagels en 6 weken voor vingernagels

Mogelijk bijwerkingen:

hoofdpijn, diarree, nausea, smaakstoornissen, buikpijn, leverfunctiestoornissen: gestoorde leverenzymes

Relatieve contra-indicaties

Leverlijden: niet aanbevolen bij patiënten met actief leverlijden
nierlijden: niet aanbevolen bij Clcr ≤ 50ml/min
Lupus of psoriasis:  exacerbatie is mogelijk


Na de behandeling is de schimmel gedood, maar is dit nog niet direct klinisch zichtbaar. Pas na 9-12 maand is het effect goed zichtbaar met groei van een nieuwe gezonde nagel.

Orale medicatie kan omwille van bepaalde redenen niet voor iedereen geschikt zijn en een lokale behandeling kan te intensief en langdurig zijn. Een behandeling met de Ellipse Nd:YAG 1064 biedt een slaagkans van ongeveer 70% in 5 behandelingen. Om de slaagkans nog te verhogen (gemiddeld 90%) adviseren wij bijkomend lokale behandeling thuis.

Hoe werkt de behandeling?

Er wordt een reeks laserflitsen op de hele nagel gericht, inclusief de nagelriemen (de huid die de zijkanten en onderkant van de nagel omsluit). Hierdoor wordt de schimmel opgewarmd en vernietigd. De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Er zijn doorgaans 5 behandelingen nodig met 1-3 weken interval. Na de behandeling wordt een nieuwe heldere nagelgroei zichtbaar. Aangezien de nagel langzaam groeit, zal dit waarschijnlijk pas na maanden zichtbaar worden. Er wordt een controle afspraak gegeven 3 maand na de laatste behandeling.

Richtlijnen

Voor de behandeling dient de nagel zo dun mogelijk te zijn. De arts zal u hiervoor een weekmakende creme voorschrijven (Onyster) die u dagelijks gedurende 3 weken voor de behandeling moet aanbrengen. Hierdoor kan de nagel al deels beginnen afbrokkelen. Na de behandelingen is het aan te raden nog 3 maand Myconail aan te brengen op de nagel.

Kostprijs

Er wordt een supplement bij de consultatie gevraagd van 30 euro/nagel. U krijgt een deel terugbetaald van het ziekenfonds

 

Overweegt u een ingreep/behandeling?

Hebt u twijfels of vragen? Kom langs voor een vrijblijvend gesprek.
We staan open voor al uw vragen en nemen de tijd om diverse behandelingen toe te lichten.