Een regelmatig zelfonderzoek is essentieel voor het vroegtijdig opsporen van huidkanker
Preventieve inspectie moedervlekken bij de dermatoloog
Dankzij de aandacht die er al vele jaren in diverse voorlichtingscampagnes en in de media aan het melanoom is besteed, wordt deze vorm van huidkanker in een steeds vroeger stadium ontdekt. Meer en meer mensen laten jaarlijks hun vlekjes controleren. Helaas zorgt deze preventieve screening voor nieuwe problemen. Veel dermatologen zitten reeds maanden vooraf volgeboekt met preventieve controles. Dit zorgt dat de curatieve geneeskunde ernstig in het gedrang komt. Mensen met een dringender medisch probleem moeten hierdoor soms maanden wachten om bij een dermatoloog terecht te kunnen. Gezien de lange wachttijden in onze praktijk zijn wij genoodzaakt een stop in te lassen van de preventieve inspectie van moedervlekken zodat wij ons terug meer op de curatieve en dringendere dermatologie kunnen richten. Preventieve totale huidinspectie van moedervlekken zal worden voorbehouden voor risicopatiënten (voorgeschiedenis melanoom, dysplastisch naevusssyndroom).
Zelfcontroles
Wij sporen patiënten aan om regelmatig zelfonderzoek te doen. Wie een verdacht plekje ontdekt op de huid kan dit in eerste instantie door de huisarts laten beoordelen. Die kan besluiten of verwijzing naar een dermatoloog nodig is.
Nazicht 1 verontrustende vlek
Voor patiënten die regelmatig zelfcontroles van de huid doen bieden wij dit afspraaktype aan. Wekelijks kunnen enkele patiënten met een verontrustende vlek na zelfinspectie bij ons terecht. Inspectie van 1 voor de patiënt verontrustende vlek (= lesion directed screening) is een wetenschappelijk onderbouwde methode om de opsporing van huidkanker te optimaliseren bij lange wachttijden. Dit afspraaktype wordt één week op voorhand opengesteld. Zo kan u normaal binnen de week terecht. Indien alles reeds volboekt is vragen wij u eerst de huisarts te contacteren.
Referenties:
- Hoorens I, Vossaert K, Pil L, Boone B, De Schepper S, Ongenae K et al. Total-body examination vs lesion-directed skin cancer screening. JAMA Dermatol 2016; 152: 27–34.
- Mylle, S., Verhaeghe, E., Van Coile, L., Van de Maele, B., Hoorens, I., & Brochez, L. (2021). Lesion‐directed screening to optimize skin cancer detection in dermatology practice : an observational study. JEADV, 35(6), 1309–1314.
Dr. S. Bracke